Reinventar Mataró

La urbanista i escriptora Jane Jacobs a "The Death and Life of Great American Cities" (1969) afirmava que les ciutats eren les principals generadores d’economia i riquesa més que els tots territoris que les envoltaven i que del desenvolupament de la ciutat depenia cada cop més del seus avenços econòmics. Jacobs afirmava que les ciutats encara seguien sent els centres de comerç que havien estat a l’edat mitjana, però en l’actualitat aquests tràfic havia deixat de ser majoritàriament d’objectes per passar a ser un intercanvi d’idees i de coneixements. En aquest nou marc, les noves ciutats s’havien de reinventar, ser més creatives i “intel.ligents”.

Segons l’informe “Les TIC al servei de la promoció econòmica local” editat per Localret (2009) una ciutat intel.ligent és aquella que combina sis característiques o factors:

1.- Economia Intel.ligent - Smart Economy
Una ciutat capaç de coordinar l’esperit innovador i emprenedor, la imatge econòmica i les marques registrades, la productivitat, la flexibilitat del mercat laboral, la integració internacional i la capacitat de transformació.

2.- Gent intel.ligent - Smart People
Amb un alt nivell de qualificació i aprenentatge continuo, amb pluralitat social i ètnica, amb flexibilitat i creativitat, cosmopolitisme i tolerància i amb alta participació en la vida pública.

3.- Governança intel.ligent - Smart Governance
Combinant un govern transparent, la participació dels ciutadans en la presa de decisions, amb estratègies polítiques i perspectives i amb serveis públics i socials.

4.- Mobilitat Intel.ligent - Smart Mobility
Millorant l’accessibilitat local, la disponibilitat d’infraestructures de TIC i garantint un sistema de transport sostenible, innovador i segur.

5.-Sostenibilitat Intel.ligent - Smart Environment
Amb mesures de protecció del medi ambient, la reducció de la contaminació i el tractament sostenible dels recursos.

6.- Habitabilitat intel.ligent - Smart Living
Amb més i millors instal.lacions dedicades a la cultura i a l’educació, amb millors condicions sanitàries, potenciant la seguretat individual, la qualitat de la vivenda, l’atractiu turístic i la cohesió social.

Hem d’aconseguir que la ciutat com Mataró sigui més creativa i intel.ligent, hem de reinventar Mataró.

Aquesta setmana com a vídeo Owl City de Fireflies, la ciutat que no dorm.

Share this post!

Bookmark and Share

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada